DOLAR
32,2125
EURO
35,0907
ALTIN
2.473,77
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor
Advert
04.12.2021 04:13
343
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor Boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan, yüzde 100 koyun yününden oluşan ve tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Tayyare Kültür Merkezi’nde izlenime açıldı. Tarihi 3 000 yıl öncesine dayanan ‘El Dokuma Halıları Yöresel El Sanatları Sergisi’, Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Tayyare Kültür Merkezi’nde açıldı. Boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan, hiçbir naylon ve petrol atığı kullanılmayan, yüzde 100 koyun yününden oluşan ve bütünüyle elle dokunan birbirinden kıymetli halılar, sergiyi gezenleri adeta büyülüyor. İlk olarak Orta Asya’dan göç eden Yaycı Yörükleri tarafından dokunmaya başlanan ve tarihi 3 000 yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, bayanların yaklaşık 2 ay süren emekleri sonunda hayat buluyor.

Tarihi 3 000 yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

BURSA – Boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan, yüzde 100 koyun yününden oluşan ve tarihi 3 000 yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Tayyare Kültür Merkezi’nde izlenime açıldı.

Bursa’da kültürden sanata kadar pek çok alanda çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına da destek olmayı devam ettiriyor. Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği tarafından planlanan ‘El Dokuma Halıları Yöresel El Sanatları Sergisi’, Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Tayyare Kültür Merkezi’nde açıldı. Boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan, hiçbir naylon ve petrol atığı kullanılmayan, yüzde 100 koyun yününden oluşan ve bütünüyle elle dokunan birbirinden kıymetli halılar, sergiyi gezenleri adeta büyülüyor. İlk olarak Orta Asya’dan göç eden Yaycı Yörükleri tarafından dokunmaya başlanan ve tarihi 3 000 yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, bayanların yaklaşık 2 ay süren emekleri sonunda hayat buluyor. Zemindeki motiflerin yalınlığı ve renklerinin sadeliğiyle diğerlerinden ayrılan Yağcıbedir halılarının seneler içerisinde renkleri solmak yerine canlanıyor. Dünyada ‘Türk düğümü’ olarak bilinen Gördes tekniği ile ilmeklenen halıların ömrünün de en az 200 yıl olduğu biliniyor. Sergi, 11 Aralık Cumartesi gününe kadar Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

Sergi açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın ‘alışılmış birikimini evrensel konuma taşıyabilen, çalışmaları ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran’ görkemli bir şehir olduğunu ifade etti. Bursa ipeği ve İznik çinisi ilk sırada olmak üzere şehrin zanaat ve halk sanatlarının da evrensel değer haline geldiğini belirten Başkan Aktaş, alışılmış anlamda zengin birikime sahip olduklarını ifade etti. Sadece Bursa’ya özgü değil, Türkiye’nin tüm şehirlerinde yaşatılmaya çalışılan değerlere destek verdiklerini anlatan Başkan Aktaş,

Advert

“Yağcıbedir halıları, önemli kültürel değere sahip motifleri olan, sade renkleriyle ön plana çıkan halı türüdür. Ülkemizin güzel değerine sahip çıkan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’a teşekkür ediyorum. Bu sergide yer alan halılar bize, tarihi çok eskilere uzanan hikâyeler anlatıyor. Bu kıymetli ürünler coğrafi işaret de aldı. Umarım geleceğe aktarılmasında serginin de katkısı olur. Sergiye katkı vermiş olduğumuz için mutluluk duydum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Yağcıbedir halılarının geçmişinin Orta Asya’dan göç eden ve vergilerini yay yaparak ödeyen Yaycı Yörüklerine dayandığını hatırlattı. Üç bin senelik tarihin coğrafi işaretle taçlandığını söyleyen Yavaş, tarihi öneme sahip halıların Bursalılarla buluşmasını arzuladıklarını söyleyerek, destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti. Tüm Bursalıları sergiye davet eden Yavaş,

“Eylül ayında ‘Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Festivali yapacağız. Kültür ve sanatımızı geleceğe taşımak için kadınlarımıza nadide halıları dokutuyoruz. Türkiye’de hali hazırda tek dokunan halı Yağcıbedir halısıdır. Türklerin olduğu her yerde kilim, halı gibi çok güzel ürünler vardı. Ama son senelerde naylon, petrol atığı gibi ürünlere teslim olduk. Teslim olmamak için gayret ediyoruz. Belediye olarak destek veriyoruz. Kadınlarımız da bu destekle birlikte değerli ürünleri su yüzüne çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Halılar Bursa’da sergileniyor

Konuşmaların ardından sergi, kurdele kesimiyle izlenime açıldı. Kadınlar tarafından bin bir emekle ortaya çıkan ürünleri birer birer inceleyen Başkan Aktaş ve birlikteindekiler, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş tarafından halıların teknik fonksiyonları ve tarihi hakkında bilgilendirildi. Programın sonunda Ekrem Yavaş, günün anısına Başkan Aktaş’a Yağcıbedir halısı hediye ederken, Başkan Aktaş da Yavaş ipek tablo takdim etti.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.