DOLAR
32,2001
EURO
35,0155
ALTIN
2.521,40
BIST
10.731,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Tarihi eserlerimiz İsviçre kasalarında

Tarihi eserlerimiz İsviçre kasalarında
Advert
18.06.2018 11:27
289
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Türkiye’den yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin, İsviçre bankalarındaki kasalarda tutulduğu, uygun alıcılar bulunduğunda açık artırmayla satıldığı ortaya çıktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin İsviçre bankalarında saklandığını gözler önüne serdi. İnterpol tarafından yapılan bir araştırma, tarihi eser kaçakçılığında özellikle Batı ülkelerinde nasıl bir şebeke oluşturulduğu, kaçırılan eserlerin nasıl pazarlandığını deşifre etti. Meclis Araştırma Komisyonu’nca yayınlanan raporda araştırmaya yer verildi. Raporda, yurt dışına çıkarılan kültür mirası nadide eserler nedeniyle Batı ülkelerinin büyük bir pazar oluştuğu kaydedildi.

MÜZAYEDEDE PAZARLANIYOR

Paha biçilemeyen bu tarihi eserlerin, İsviçre’deki çeşitli bankaların kasalarında saklandığı, alıcısını bulduğu takdirde müzayede evlerinde yapılacak açık artırmalarla pazarlandığı belirlendi.

MERKEZİ DURUMUNDA

Raporda, İsviçre’nin sadece Türkiye değil, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Mısır gibi ülkelerden yasa dışı yollarla kaçırılan sanat eserlerinin merkezi haline geldiğine vurgu yapıldı. Yayınlanan raporda tarihi eserlerin sadece İsviçre bankalarında değil, ABD, İngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka ve Almanya gibi çeşitli ülkelerin bankalarında da saklandığı, başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkeleri ile Hong Kong gibi Uzak Doğu merkezlerinde kimlikleri açıklanmayan dolar milyonerlerine satıldığı belirlendi.

Rapor, geçmişte ülkeleri talan eden Avrupa’nın, bu eserleri hem müzelerinde sergileyerek hem de koleksiyonculara satarak büyük paralar kazandığını ortaya koydu.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.