DOLAR
32,2031
EURO
35,0731
ALTIN
2.526,94
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Taşköprü Sarımsağı Mı Çin Sarımsağı Mı? Araştırma Sonuçları Ortaya Çıkardı, Faydaları Saymakla Bitmedi!

Okuma Süresi: 2 dakika DEÜ Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER), Türk ürünü Kastamonu Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygınlaşan Çin sarımsağını karşılaştırdı. Taşköprü sarımsağının, rakibine göre antibiyotik özellikleri açısından yüzde yüz daha etkili …

Taşköprü Sarımsağı Mı Çin Sarımsağı Mı? Araştırma Sonuçları Ortaya Çıkardı, Faydaları Saymakla Bitmedi!
Advert
06.10.2023 11:34
31
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

DEÜ Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER), Türk ürünü Kastamonu Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygınlaşan Çin sarımsağını karşılaştırdı. Taşköprü sarımsağının, rakibine göre antibiyotik özellikleri açısından yüzde yüz daha etkili olduğu belirlendi.

“ÇOK DAHA GÜÇLÜ ANTİBİYOTİK ÖZELLİĞE SAHİP”

Araştırmaya liderlik eden FAMER Müdürü ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Canlı, çalışma hakkında bilgi vererek, sarımsağın güçlü bir antimikrobiyal ajan olan allisin içerdiğini kaydetti.

Advert

Allisinin doğal ve güçlü bir antibiyotik olduğunu belirten Prof. Dr. Canlı, üründeki allisinin fiziksel basınca maruz kalmayla ortaya çıktığını belirterek, “DEÜ’lü bilim insanları olarak Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygınlaşan Çin sarımsağını karşılaştırmaya karar verdik. 2 sarımsağın etkinliğini, laboratuvar ortamında inceledik. Her 2 sarımsağın antimikrobiyal özelliklerini yani antibiyotik özelliklerini karşılaştırdık. Taşköprü sarımsağı, Çin sarımsağından çok daha güçlü antibiyotik özelliğe sahip. Bakterileri öldürme gücü çok fazla. Ayrıca Taşköprü sarımsağının çok daha fazla bakteriye karşı etkili olduğunu gözlemledik. Taşköprü sarımsağı, yüzde 100 daha fazla etkili. Hatta bazı bakterileri öldürmede, Taşköprü sarımsağı, yüzde 100’ü de aşan oranda etkili” diye konuştu.

‘MUTLAKA EZEREK TÜKETMEK GEREKİYOR’

Prof. Dr. Canlı, üniversitenin çalışmasının, uluslararası ‘Advances in Pharmacological Sciences (Farmakolojik Bilimlerdeki Gelişmeler)’ dergisinde de yayınlanıp literatüre eklendiğini de kaydetti. Sarımsağın antibiyotik etkisinden faydalanmak için yapılması gerekenleri anlatan Prof. Dr. Canlı, “Bu etkinliğin ortaya çıkması için sarımsağın ezilmesi gerekiyor. Sarımsak ezilince o antibiyotik madde ortaya çıkıyor. Ezmezsek, bıçakla keserek yutarsak bu madde ortaya çıkmaz ve etkinliği olmaz. Sarımsağı mutlaka ezerek tüketmek gerekiyor. Bunun yanında Çin sarımsağının etkinliği yok. Uluslararası arenada da bence Türk sarımsağının, Çin sarımsağına oranla daha güçlü olduğunu, reklam olarak da kullanmalıyız. Çünkü tüm dünya daha doğal ve etkin gıdaları tercih etmek istiyor. Ayrıca pişirilince etkinliği azalıyor, bu nedenle çiğ olarak tüketilmesinde fayda var” diye konuştu.

‘BAKTERİLERİN ÖLDÜĞÜNÜ GÖZLEMLEDİK’

Türk sarımsaklarının hepsinin güçlü olduğunu ancak Taşköprü sarımsağının en etkilisi olduğunu belirten Prof. Dr. Canlı, “Sarımsaklarımız ilaç olarak kullanılmalı. Örneğin antibiyotik direnci dediğimiz hastane enfeksiyonlarında da gözlemlediğimiz insanları öldüren bir direnç gelişti son zamanlarda. Antibiyotik direnci çok fazla. Antibiyotik kullanımının sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Antibiyotik direnci gelişmiş bakterilerin sarımsakla öldüğünü gözlemledik. Bu nedenle soframızdan yerli sarımsağı eksik etmemeyi öneririm. Kokusu nedeniyle en azından hafta sonları kullanılmalı” dedi.

‘ANTİVİRAL ETKİSİYLE SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKARINA FAYDALI’

Pandemiye dikkat çeken Prof. Dr. Canlı, “Sarımsak sadece antimikrobiyal değil ayrıca antiviral özelliğe de sahip. Biliyoruz ki pandemide de yaşadık. Viral enfeksiyonlarda, soğuyan havalarla beraber sıkıntı yaratmaya başlıyor. Bu nedenle hem bağışıklığı destekleyen hem de antiviral etkisi olarak sarımsağın daha fazla tüketilmesini de öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Taşköprü sarımsağının daha küçüklü büyüklü dişlere sahip olduğunu ve genel olarak daha küçük yapıda olduğunu belirten Prof. Dr. Canlı, Çin sarımsağının ise daha büyük taneli ve beyaz olduğunu söyleyerek, “Çin ürünü fiyat olarak daha ucuzdur. Fabrikasyon yapıdadır. Mutlaka ürünün üretim yeri kontrol edilmeli” dedi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.