DOLAR
32,5073
EURO
34,8975
ALTIN
2.433,11
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

TOBB sarsıntı bölgesi için endüstrinin yol haritasını açıkladı

Okuma Süresi: 2 dakika Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bölgedeki imalat endüstrinin kısa, orta ve uzun vade yol haritasının yer aldığı “Üretim Bölümünün Sarsıntı Tesir Tahlil ve Raporlama Çalışması”nın tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

TOBB sarsıntı bölgesi için endüstrinin yol haritasını açıkladı
Advert
03.10.2023 07:36
39
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

6 Şubat’ta 11 ili etkileyen zelzele felaketinin akabinde hazırlanan ve bölgedeki imalat endüstrinin kısa, orta ve uzun vade yol haritasının yer aldığı “Üretim Bölümünün Sarsıntı Tesir Tahlil ve Raporlama Çalışması”, TOBB’un konut sahipliğinde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Deprem bölgesi için kritik değere sahip olan projenin tanıtım toplantısı, TOBB Lideri M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası İdare Şurası Lideri Adnan Ünverdi, Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, oda, borsa, OSB liderleri, TSE, Kalkınma Ajansları, STK’lar ve milletlerarası kuruluşların temsilcilerinin iştirakiyle gerçekleştirildi.

“4 BİN 700 TIR YARDIM ULAŞTIRILDI”

6 Şubat’ta yaşanan sarsıntı felaketini hatırlatan TOBB Lideri Hisarcıklıoğlu, bu süreçte oda ve borsa topluluğu olarak süratle harekete geçtiklerini belirterek, “Elimizdeki tüm imkanları, sarsıntı mağduru vilayetlerimiz için seferber ettik. 4 bin 700 tır, 7 gemi, 6 uçak dolusu yardım ulaştırdık. 36 bin ton besin, 3 bin 900 konteyner, 6 bin çadır, 100 binden fazla ısıtıcı, 817 bin battaniye ve 530 ton akaryakıt, 551 iş makinesi ve taşınabilir vinç gönderdik. 24 noktada yemek mutfağı kurarak, 3,5 milyon kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik” sözlerini kullandı.

“TARIM VE BESİN ESERLERİNİN SATIN ALINMASINI SAĞLADIK”

Sonraki kademede bölgedeki kalıcı konut muhtaçlığının karşılanması için bir kampanya düzenlediklerini lisana getiren Hisarcıklıoğlu, “Elimizdeki tüm maddi kaynakları bu işe aktardık. Ayrıyeten bölge iktisadının ve istihdamının yine canlandırılması için çeşitli teşebbüsler hazırladık. Tedarikçim Sarsıntı Bölgesinden Programı ile zelzele bölgesinden mal almak isteyen firmaları sarsıntı bölgesindeki üreticilerle eşleştirdik. Ulusal besin perakendecilerini sarsıntı bölgesinden tedarik sağlamaya yönlendirdik. Zelzele bölgesinde elde, depoda, tarlada kalan tarım ve besin eserlerinin ulusal zincir market tarafından satın alınmasını sağladık. Ticaret pazar yerlerinden sarsıntı bölgesindeki üreticilere takviye vermelerini temin ettik. Sarsıntı bölgesindeki satıcıların e-ticaret pazar yerlerinde kurulsuz satış yapmasını sağladık” diye konuştu.

KAYITLI İSTİHDAM 107 BİNE DÜŞTÜ

Devlet ve millet olarak sağlanan yardımların değerli, gerekli olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Öte yandan sarsıntı bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamamız da gerekmektedir. İstihdamla ilgili son sayılar, bölgede bilhassa 4 vilayetimizde çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmektedir. Zelzelenin istihdama en olumsuz yansıdığı vilayet Hatay olmuştur. Hatay’da özel kesimde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır. Yani her 3 şahıstan biri artık çalışmamaktadır. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüştür. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış yahut işini kaybetmiştir. Kahramanmaraş’ta özel dalda çalışan sayısı yüzde 29 azalmıştır. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine gerilemiştir. Yani her evvelden çalışan her 4 bireyden biri artık çalışmamaktadır. Adıyaman’daki özel dal istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.