DOLAR
32,1872
EURO
35,1146
ALTIN
2.470,17
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

‘Uykunun azaltılması, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir’ uyarısı

‘Uykunun azaltılması, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir’ uyarısı
Advert
08.12.2020 02:45
513
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

‘Uykunun azaltılması, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir’ uyarısı. Uzmanlar, uyku, egzersiz ve stres kontrolünün bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olduğunu belirtirken, uykunun azaltılmasının, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirmiş olduğu uyarısında bulundu.

Uykunun azaltılması, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir’ uyarısı

Uykunun azaltılması, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir’ uyarısı. Türk Böbrek Vakfından yapılan yazılı açıklamada, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları şöyle sıralandı:

“Yeteri kadar uyuyun bu şekilde yeterince melatonin salgılansın, sigara içmeyin, tütün ürünleri kullanmayın, sebzelerden ve meyvelerden yana zengin içerikli beslenin,

düzenli şekilde egzersiz yapın, daha sağlıklı bir kiloda kalın, enfeksiyondan korunmak için önlemlerinizi alın, söz gelimi ellerinizi düzenli ve uygun biçimde yıkayın, yiyeceklerinizi iyi pişirin, stres düzeyinizi azaltmaya çalışın.”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz de uykunun beden tamirindeki rolünün, bağışıklık sistemine olan etkisiyle ortaya konulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

Advert

“Deneysel çalışmalarda, uyku yoksunluğu yapılan hayvanlarda, üç gün içerisinde, mide-bağırsak sisteminden kaynaklanan enfeksiyonlar sebebiyle ölüm gerçekleştiği gösterilmiştir. İnsanlarda da durum benzerdir. Örneğin dört gece boyunca, yalnızca dörder saat uyumalarına izin verilen insanlarda, beşinci gün grip aşısı yapıldığında, normal uyku sürelerini uyuyan insanlara göre bağışıklık yanıtı çok daha zayıf kalmıştır. Uyku hastalıklarının birçoğunda, bağışıklık sisteminin bozulduğu ve enfeksiyonlara yatkınlığın artığı gösterilmiştir.”

Prof. Dr. Derya Karadeniz

Uyku hastalıklarından bağımsız olarak, uykunun istemli olarak azaltılmasının da bağışıklığı düşürerek, özellikle enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirmiş olduğunin önemini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:

“Uykunun bağışıklık sistemi üzerine koruyucu ve geliştirici özelliğine örneğin, hasta olduğumuz zamanlarda uyku isteğimiz ve ihtiyacımızın artış göstermesi verilebilir. Keza hastalık durumda uyku artarak, bağışıklık sistemini toparlamaya çalışır. Bu, bir nevi vücut tamirinin gerçekleşmesini sağlamayı başaran fiziksel bir savunma mekanizmasıdır. İmmün sistem hücrelerinin kendilerine has sirkadiyen yani günlük ritmi vardır ve tüm immün hücreler, herhangi bir saldırıda, uyku sırasında en üst düzeye ulaşır. İmmün sistemin hafızası derin NREM uykusunda (NREM 3 evresi) sağlanır. Yani vücuda giren bir mikrobun tanınması ve buna cevap olarak ortaya çıkan antikor üretimi derin NREM uykusu sırasında gerçekleşir. Hastalık durumda uyku artarak, bağışıklık sistemini toparlamaya çalışır.”

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk

“Temel vitamin ve mineraller kişilerin gereksinimleri doğrultusunda alınmalı”
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise Kovid-19 salgını sebebiyle zor bir süreçten geçildiğine değinirken, özellikle mevsimsel hastalıkların da baş gösterdiği bugünlerde insanların bağışıklık sistemini nasıl güçlendirecekleri arayışına girdiğini belirtti.

Alınacak takviyelerin bazı durumlarda profesyonela danışılarak ve gereklilik halinde bir takım testler yaptırılarak tüketilebileceğine dikkat çeken Erk, şunları ifade etti:

“Temel vitamin ve mineraller kişilerin gereksinimleri doğrultusunda alınmalıdır fakat bizim önereceğimiz konular, bir profesyonel desteği gerektirmeden kendi yaşam kalitenizi dolaylı olarak sağlığınızı ve bağışıklığını etkileyecek önemli unsurlardır. Sağlıklı beslenme, egzersiz, stres kontrolü ve uyku… Büyükannelerimizin dediği ‘Çocuk uykuda büyür’ tanımı bugün tüm bireyler için geçerlidir ve bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.