DOLAR
32,2318
EURO
34,7364
ALTIN
2.449,91
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Açık
20°C

Yeni Anayasa Tasarısı Yatırımcı Terazisinde Tartılacak

Okuma Süresi: 3 dakika Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önümüzdeki günlerde yabancı yatırımcılara yapacağı sunumlar, yeni anayasa tasarısının gölgesinde gerçekleşecek. Bakan Şimşek’in yatırımcı toplantıları takvimi basına yansıdı. 4-5 Ekim’de Citibank ve Bank of …

Yeni Anayasa Tasarısı Yatırımcı Terazisinde Tartılacak
Advert
03.10.2023 07:34
24
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önümüzdeki günlerde yabancı yatırımcılara yapacağı sunumlar, yeni anayasa tasarısının gölgesinde gerçekleşecek.

Bakan Şimşek’in yatırımcı toplantıları takvimi basına yansıdı. 4-5 Ekim’de Citibank ve Bank of America (BofA)’nın Londra’da düzenlediği yatırımcı toplantısına katılacak.

Şimşek’in ikinci durağı 11-14 Ekim’de IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarının yapılacağı Fas’ın Marakeş kenti olacak.

19 Ekim’de Fransa’nın başşehri Paris’te bir öteki yatırımcı toplantısında konuşacak. Bu toplantıların akabinde ay sonunda ikinci Körfez çeşidini gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Uluslararası çalışmaları olan, şirket kontratları danışmanlığı yapan bir hukuk ofisi idare konseyi lider da olan, Daha Uygun Yargı Derneği Kurucu Lideri ve Türkonfed İdare Konseyi Lider Yardımcısı Av. Mehmet Gün’e, yabancı sermayenin Türkiye’ye ilgisini soruyorum.

Ürünlerinin satışını distribitörlere bırakıp ülkeden çıkıyorlar” diyor.

Şimşek bu havayı bilakis çevirebilir mi?

Gün, Bakan Şimşek’in yetkinliklerine finansal piyasaların itimat duyduğunu lakin yatırımcıların kararlarını yargı ve hukukî alanda yapılacak düzenlemelerin belirleyeceğini vurguluyor.

Yabancı yatırımcının yeni anayasa tasarısında; “kamu denetimi” ve “hesapverilebilirlik” istikametinden, “hukuksal kaliteye” bakacağını söylüyor.

2010 Anayasa Referandumu öncesi, 1993-2000 yılları ortasında misyon yapan merhum Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Bu Anayasa hangi gereksinimlerine karşılık vermiyormuş” eleştirisini haber yaptığımı anımsıyorum.

Aynı soruyu bu kere Gün’e yöneltiyorum.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Konseyi Başkanvekili Yavuz Atar’ın yeni anayasa çalışmalarını hatırlatarak “Medyaya yansıdığı üzere Erdoğan’ın 2028 seçimlerine de katılabilmesinin yolu açılıyor” yorumunu lisana getiriyor.

Çalıştaylara katılanlar, müzakere notları, bildiriler hakkında kamuoyu ile paylaşım olmadığına dikkat çeken Gün, yeni anayasa taslağının Cumhurbaşkanlığı bürokratları tarafından gizlice müzakare edildiği argümanında bulunuyor.

Av. Mehmet Uçum’un lider vekili olduğu Hukuk Siyasetleri Kurulu’nun 2022 yılında 24 Mart, 21 Nisan, 26 Mayıs, 23 Haziran, 6 Eylül, 8 Eylül, 4 Ekim, 24 Kasım ve 15 Aralık tarihlerinde yeni anayasa bahisli “kapalı devre” 9 çalıştay düzenlediğini lisana getiriyor.

Gün’ü Ehil Report’ta yayımlanan 28 Eylül tarihli “Erdoğan bürokratlara anayasa taslağı yazdırmış, kimsenin haberi yok” başlıklı makalesi üzerine arıyorum.

2014 yılından beri iş insanları ve hukukçuların iştiraki ile anayasa çalışmaları sürdüren Gün’ün sözkonusu makalesinden bir alıntı yapayım:

“2017 yılında “Türkiye’nin Orta Demokrasi Problemleri ve Tahlil Yolu” isimli bir kitap yayınladık. 2021’de “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” isimli diğer bir kitap daha yayınladık ve bu kitapta yargı kısmına ait anayasa kararlarının tarafımızdan yazılmış taslaklarına da yer verdik. Çalışmamızda, Yargıçlar ve Savcılar Kurulu’nu tam bağımsız Adalet Yüksek Kurumu’na dönüştürmeyi, Daimî Hukuk Şurası kurmayı, kamu vazifelilerinin hatalarında idari amirlerinin soruşturma müsaadesi vermesi kuralını kaldırmayı ve bir seri yenilikçi yapısal ıslahatlar öneriyoruz.
Uluslararası alanda da yüksek kabul gören yenilikçi tekliflerimizi, ülke çapında düzenlediğimiz İktisat ve Hukuk Buluşmalarında binlerce şahsa anlattık. Tekliflerimizi cumhurbaşkanlığına, Hukuk Siyasetleri Kurulu’na, Adalet Bakanlığı’na ve ilgili yüzlerce kişi ve kuruma gönderdik.
Üzerine bu kadar çok kelam söylediğimiz halde Daha Âlâ Yargı Derneği’nin anayasa çalıştaylarına davet edilmemesi ya da bu çalıştayların çalışmalarından haberdar edilmemiş olmamız garip bir durum. Sorduğum bir kısım anayasa hukukçuları da ne çalıştaylardan ne de anayasa yazım çalışmalarından haberdarlar. Davet de edilmemişler.”

Bütün kararlar Yargı kontrolüne açık olmalı. Adalet Yüksek Mahkeme’si kurulmalı. Yargıçlar, savcılar kendi odalarını kurmalı” diyen Gün şöyle devam ediyor:

“2017 Anayasası’nda bakanlar hakkında soruşturma açılabilmesi için Meclis’te 3/2 çoğunluk kararıyla Büyük Divan’da yargı yolu açılıyordu. Yeni hazırlanan tasarıda, Meclis’e bakanlığı düşürme yetkisi verilirken, karar Meclis çoğunluğunu oluşturan iktidar partisinin inisiyatifine bırakılıyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları istediği üzere atamaya devam edecek lakin Meclis’e, salt çoğunluk ile teklif üzerine 3/5 çoğunlukla misyondan alma (düşürme) yetkisi verilecekmiş; misyona başlatma onayı (güvenoyu) olmayacakmış.”

Gün yeni anayasa tasarısında da emsal sonuçlar üretmeye açık düzenleme yapıldığını belirterek, haklarında ileri sürülen yolsuzluk suçlamaları soruşturulmayan bir bakan ve bir bürokrat örneği veriyor:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Eylül’de, cürüm örgütü önderi Sedat Peker’in rüşvet ve borsa manipülasyonları argümanlarında ismi geçen eski Sermaye Piyasası Konseyi (SPK) Lideri Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkında “soruşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.

Muhalefet partilerinin kabahat duyurularını sürece alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararın münasebetini “Dosyanın tetkikinde; Taşkesenlioğlu hakkında isnat edilen hareketlerden ötürü soruşturma yapılabilmesi için muhakeme koşulu olan ‘kurul başvurusu’ bulunmadığı, bu nedenle muhakeme koşulu gerçekleşmediği anlaşıldı” diye gösterdi.

Bir ikinci örnek: Bakanlığına dezenfektan eseri satması ve bakan olarak atanmasından 20 ay evvel Gümrük Müdürlükleri’nin kurum içi yazışmalarında isminin “güvenilmez” olarak geçmesi üzerine misyondan alınan eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan hakkında soruşturma açılmadı.

Gün, “anayasa hazırlanmasında metodolojiye” vurgu yapıyor:

“Türkiye’nin hem kendisi hem diğer ülkeler için yeni ve sivil bir anayasa yapmaya ziyadesiyle yetecek insan kaynağı, birikimi ve dinamikleri mevcuttur. Şayet hakikaten yeni ve sivil bir anayasa yapılmak isteniyorsa, romantik ve arka niyet aranacak münasebetlerle değil, vakti ve vakti gelince, kaideleri oluştuğunda sağlam bir metodolojiyle, tarafsız bir uzlaştırıcı önderliğinde, eşitler ortası uygar müzakereler ve uzlaşma ile yapılmalıdır. Anayasa taslağı da bu yoldan yazılmalıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve bürokratlarının izlediği yoldan değil!

“Anayasaları toplumsal gereksinimlerin ortaya çıkması durumunda yenilenir. Toplumsal meşruiyet kazanması için farklı kısımların en geniş uzlaşısı sağlanmalı. Tasarı hazırlanırken de küçük referandumlar yapılabilir” diyen Gün, Fransa’nın 1958 Anayasası’nı hazırlarken siyaset üstü tarafsız ve saygın bir isim olarak Charles de Gaulle’nin vazifeye çağrıldığını hatırlatıyor.

Türkiye kimi çağıracak?

Gün en sıkıntı formülü öneriyor: İktidar partisi ve iki muhalefet partisi bu denklemi kurabilir.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.