DOLAR
32,2620
EURO
34,7145
ALTIN
2.396,86
BIST
10.282,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Yetki verildi: Sahte faturaya jet müdahale…

Yetki verildi: Sahte faturaya jet müdahale…
Advert
08.10.2020 12:03
424
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Yetki verildi: Sahte faturaya jet müdahale… Sahte fiş ve faturalarla devleti zarara uğratan vergi kaçakçılarının daha hızlı yakalanması amacıyla Maliye’ye yeni yetkiler verildi. Uygulamanın vergi kaçakçılığına karşı etkili olabileceği belirtiliyor.

Yetki verildi: Sahte faturaya jet müdahale… Sahte faturayla devleti ve firmaları dolandıran riskli firmalara ‘jet müdahale’ geldi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğe göre, sahte belge düzenlemek amacıyla firma kurduğu yönünde ciddi kuşkular oluşan riskli mükelleflere, inceleme raporları ve gerekli imzalar beklenmeden anında müdahale edilecek. Uygulamanın başarılı olması halinde, vergi kaçakçılığı yapan şebekeler kısa sürede yakalanabilecek.

RAPOR BEKLENMEYECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte artık sahte fiş ve fatura basmak için kurulduğuna ilişkin ciddi kuşkular beliren riskli firmalar, denetim raporları ve bürokratik işlemler beklenmeden vergi incelemesinin ardından mükellefiyetten çıkarılacak. Böylece bu firmalar yeni fiş ve fatura basamayacakları için devletin kaybı daha az olacak. Firmaların sahte belge basma riskinin olup olmadığı, firmaların ne zaman kurulduğu, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, çalışan sayısı, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği gibi unsurlar incelenerek ortaya çıkarılacak.

CEZASI 5 YIL HAPİS

Riskli firmalar bu sürecin ardından incelenecek, tüm vergi borçlarını ödemesi istenecek, bastığı belgeler için en az 140 bin lira olmak üzere yüzde 10 teminat alınacak. İncelemede temiz çıkan firma teminatını alıp faaliyetine devam edecek. Kaçakçı olduğu anlaşılanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir tebliğ yayınlayarak riskli mükelleflere hızlı müdahalenin önünü açtı.

Atı alan Üsküdar’ı geçiyor

Bugüne kadarki uygulamada herhangi bir ticari, zirai veya mesleki faaliyeti olmadığı halde sırf sahte belge düzenlemek amacıyla paravan firma kurup vergi kaçakçılığı suçunu işleyenlerin mükellefiyetten çıkarılabilmesi için bir dizi incelemeden sonra vergi raporlarının yazılması, raporlarla kaçakçılık suçunun işlendiğinin tespit edilmesi, bazı bürokratik süreçlerin ve yeni incelemelerin tamamlanması gerekiyordu. Bu süreç; çok uzun zaman aldığı için de, mükellefiyeti devam eden firmalar sahte fiş ve fatura üretmeye, birçok firma da bilerek ya da bilmeyerek bu belgeleri kullanıp devleti zarara uğratmaya devam ediyordu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.