DOLAR
32,1825
EURO
35,0228
ALTIN
2.527,07
BIST
10.734,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Yüksek sıcaklıklar çilek hasadında süreyi uzattı

Yüksek sıcaklıklar çilek hasadında süreyi uzattı
Advert
29.11.2019 03:20
344
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Ordu’da üreticiler, kasım ayında da çilek hasadına devam ediyor.

Yüksek sıcaklıklar çilek hasadında süreyi uzattı. Üreticiler, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sayesinde kasım ayında da çilek hasadını sürdürüyor. Yüksek sıcaklıklar çilek hasadında süreyi uzattı.

Tarımsal üretimin özellikle fındık ve kivi üzerine yoğunlaştığı Ordu’da, son yıllarda çiftçilerin ilgi gösterdiği çilekte hasat nisanda başladı.

Yaz aylarında görülen yağışlar nedeniyle ürünlerinin bir kısmı zayi olan üreticiler, ekim-kasım dönemindeki yüksek sıcaklıklar sayesinde verimli bir sezon geçiriyor.

Çilek üreticileri, mevcut koşulların sürmesi halinde aralık ayının ikinci haftasına kadar hasat yapmayı planlıyor.

Advert

Üretim 15 tondan bin tona çıktı

Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çileğin özellikle sahil ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan önemli bir ürün olduğunu, kasım hatta aralık ayına kadar ürün alınabildiğini söyledi.

Ordu’nun çilek üretiminin bir dönem 15 tona kadar düştüğünü, 2015 yılından bu yana uyguladıkları projelerle verimi artırdıklarını anlatan Yılmaz, “İlimizde 400 dekar alanda çilek yetiştiriliyor. 2019 yılı sonu itibarıyla bin tonun üzerinde üretim hedefleniyor.” dedi.

Yılmaz, yeni projelerle rekolteyi artıracaklarını belirterek, “En son yapmış olduğumuz projeyle 50 dekar alanda daha bahçeler kurarak üretim yapmayı hedefliyoruz. Böylece üretim alanımız 450 dekara çıkmış olacak.” diye konuştu.

Altınordu ilçesinin Kayabaşı Mahallesi’nde yaklaşık 50 dönüm arazide çilek üreten Selçuk Şahin de nisan ayının son haftasında başladıkları hasadın aralıksız devam ettiğini söyledi.

Ürün veriminin yüksek olduğunu belirten Şahin, kentin artık çilekle de anıldığını, ürünlerine il dışından da talep geldiğini ifade etti.

Şahin, “Şu anda çileğin aromasının en iyi olduğu dönemdeyiz. Gece ile gündüz sıcaklıklarının farklı seyretmesi aromayı artırdı. Tarladaki beyaz çilek bile yaz ayındaki kırmızı çilekten daha tatlı.” diye konuştu.

Tarlada işçi olarak çalışan Sevgi Akkaya da çilek hasadının fındığa oranla daha kolay ve zevkli olduğunu belirtti.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.