DOLAR
32,2678
EURO
34,8554
ALTIN
2.434,20
BIST
10.090,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras
Advert
28.03.2023 15:20
202
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras Başı kesilen Hüseyin Ağa’nın torunları, Çardaklı Hamamı’nın ve yıkılan konağın 7.5 milyon dolarlık alanının tapularını tescil ettirmek için 63 yıllık hukuk mücadelesini kazandı.

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık

GÜNDEM – Fatih ilçesine bağlı İsak Paşa Mahallesi’nde Hüseyin Ağa’nın kiliseden camiye çevirdiği Çardaklı hamamı ile yıkılan eski konağın bulunduğu alanla ilgili 63 yıllık dava sonuçlandı.

Hüseyin Ağa Sultan 2’nci Beyazıt döneminde 1510 yılında başı kesilip öldürüldü ve ‘Kesikbaş’ olarak da anılıyor.

VERASET DAVASI

1960 yılında Hüseyin Ağa’nın torunlarından Fatma Güzin (Ataman) Kitaplı’nın sandıkta bulduğu Osmanlıca bir belgenin tapu olduğunun ortaya çıkması üzerine, o yıllarda başlatılan tapu veraset davası, Kitaplı’nın ölümünden sonra, ailenin diğer bireyleri tarafından devam ettirildi.

12 MİRACÇILIK DAVASI

Osmanlı dönemine ait tapuların mirasçılarıyla ilgili birçok davaya danışmanlık yapan avukat Gülen Dokuzoğlu Can tarafından, Hüseyin Ağa’nın soyundan gelen 16 mirasçı adına, 2019 ve 2020 yıllarında Isparta Sulh Hukuk mahkemelerine toplam 12 mirasçılık tespit davası açıldı.

Advert

DAVALAR GEÇEN YIL SONA ERDİ

Açılan davalar, 2021 ve 2022 yıllarında sona ererken, en son mirasçılık davası da hissedarlardan Fatma Tevhide Meral Üstün, Ayşe Zeyda Üstün, Sevil Tansal ve Emine Banu Göker adına Isparta 2’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nce 4 Şubat 2022’de karara bağlandı.

Bu kararların ardından tüm mirasçılar adına yapılan başvuru üzerine Fatih Tapu Müdürlüğü’nce nüfus kayıt güncellemeleri ve ilgili diğer tüm işlemler tamamlanıp, 24 Mart 2023 tarihi itibarıyla 2 alanla ilgili tapular tescil ve teslim edildi.

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras

TAPULAR TESCİL EDİLDİ

Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, Hüseyin Ağa’nın soyundan gelen 16 mirasçısı adına 1960 yılında sandıkta tesadüf eseri bulunan Osmanlıca tapu belgelerinin üzerine başlatılan ve uzun yıllar sonuç alınamayan miras davasında, Isparta Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açtıkları davaları kazandıklarını söyledi.

500 yıl önce kafası kesilen harem ağasının torunlarına 7.5 milyon dolarlık miras

En son geçen yıl şubat ayında sonuçlanan davanın ardından 16 hissedar adına Fatih Tapu Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığını belirten Dokuzoğlu Can, isim düzenlemeleri ve güncellemeler gibi işlemlerin tamamlanarak, 24 Mart’ta hissedarlar adına tapularının tescil edildiğini kaydetti.

7,5 MİLYON DOLARLIK MİRAS

Tarihi hamam ve arazi değerleri 7,5 milyon dolar civarında tahmin edilen 2 alanla ilgili tapu sahipleri adına hem maliye, hem de belediyeye 1950 yılından itibaren geçerli olması nedeniyle tüm vergilerinin ödenmesi için çalışma başlattıklarını aktaran Mirasçıların danışmanı Faruk Keleş toplamda vergilerin 1,5 milyon TL civarında olduğunu söyledi.
Keleş, ‘Öncesinde veraset ve emlak vergileri olmadığı için 1950 itibarıyla tüm vergilerin ödemesi yapılacak. Ardından harabeye dönüşen Çardaklı Hamamı’nın restorasyonu planlanıyor. Eski konak alanının da şu an kullanımda olması nedeniyle isterse Fatih Belediyesi’ne kamulaştırılması, istemez ise tapu sahiplerine teslimini talep edeceğiz’ dedi.
Hüseyin Ağa’nın konağının yıkıldığı, Çardaklı hamamının da harabeye döndüğü belirtildi.
Kaynak:  Yeniçağ
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.