DOLAR
32,3573
EURO
34,7827
ALTIN
2.401,47
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
16°C
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Alzheimer kadınların kişiliğini değiştiriyor

Alzheimer kadınların kişiliğini değiştiriyor
Advert
02.07.2018 12:54
286
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Unutkanlık ve bilgi kaydında zorlukla ortaya çıkan, sadece hastayı değil, yakın çevresini de etkileyen Alzheimer, kişilik değişimine de yol açıyor. Uzmanlara göre, sağlıklı olduğu dönemde sosyal ve kültürel baskılar nedeniyle kişilik özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda hastalıkla beraber zamanında ortaya koyamadıkları kişilik özellikleri ortaya çıkıyor. Bu durumu daha çok kadınlar yaşıyor.

Üsküdar Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’in kişilik üzerindeki etkilerini anlattı.

Alzheimer’ın bireylerin davranışlarında değişikliklere neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastanın kişilik yapısı ve geçmişte yaşadığı olayların kişilik değişiminde etkisi olduğunu ifade etti.

Baskılanan kişilik özellikleri ortaya çıkıyor

Her hastada kişilik değişimi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Bazı insanlarda kişilik değişimi görülmezken bazı kişilerde depresyon, şüphecilik ve agresif davranışlar eşliğinde kişilik değişimine rastlanıyor. Sosyal ve kültürel baskılar nedeniyle kişilik özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda ki bunların çoğu kadın hastalar, hastalıkla beraber zamanında ortaya koyamadıkları kişilik özellikleri kişilik değişimiymiş gibi ortaya çıkıyor” dedi.

Kişilik değişimlerinin sebebi: Beyin

“Bu değişikliklerin sebebi, beynin davranış organı olmasıdır” diyen Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’in sadece unutkanlıktan ibaret olmadığını vurgulayarak “Hastalık ilerledikçe beynin davranış kontrolüyle ilgili bölgeleri de etkileniyor” şeklinde konuştu.

Alzheimer hastalarıyla anlayışlı bir ilişki yürütülmeli

Hastanın, davranışlarının kontrolünde sorun yaşadığı için belirli davranışları kendi isteğiyle yapmadığını hatta hatalı davrandığının farkına bile varmadığını kaydeden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ,bu durumda hastaya yanlışının hatırlatılmasının bir faydası olmadığını belirterek,anlayışlı bir ilişki yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakımda görev alan kişiler tecrübeli olmalı

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığının bakımının profesyonel bir iş olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Bakımda görev alan kişilerin bazı sağlık bilgisine ve hasta bakım tecrübesine sahip olması gerekli. Bu şart yerine getirilemiyorsa, bakımı üstlenen hasta yakını mümkün olduğu kadar bilgisini artırmalı. Ülkemizde bakımevi seçeneği yaygın değil. Bu seçenek bazı hastalarda olumsuz etki yapıyor.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.