DOLAR
32,2843
EURO
34,9724
ALTIN
2.445,58
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C

Bir dönem 75 milyon dolar teklif yapılan fakat satışına onay verilmeyen Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı

Bir dönem 75 milyon dolar teklif yapılan fakat satışına onay verilmeyen Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı
Advert
16.08.2023 13:36
46
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bir dönem 75 milyon dolar teklif yapılan fakat satışına onay verilmeyen Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı Uzanlar’ın bankası Adabank, sonunda sahibiyle buluşuyor. 14 kez ihaleye çıkan, bir dönem 75 milyon dolar teklif edilen banka, Ahlatçı Grubu’na 215 milyon TL’ye, yani 7.9 milyon dolara satıldı. BDDK, satışa onay verdi.

Bir dönem 75 milyon dolar teklif yapılan fakat satışına onay verilmeyen Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı

teklif yapılan fakat satışına onay verilmeyen Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı

EKONOMİ – Adabank, 7 milyon dolara Ahlatçı Grubu’na satıldı TMSF’nin el koyduğu Uzanlar’ın bankası Adabank, 20 yılın sonunda satıldı. Mayıs ayında 14’üncü kez ihaleye çıkan ve süreci kazanan Ahlatçı Grubu, Adabank’ın yeni patronu oluyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yapan Ahlatçı, gereken onayı aldıklarını, 215 milyon TL’ye Adabank’ı devraldığını duyurdu.

Önce gruptan KAP’a yapılan açıklamayı okuyalım, ardından da satışın içindeki detaylara göz atalım.

Açıklamada, “24.05.2023 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapmış olduğumuz açıklamada özetle, Şirketimizin %70 oranında, Şirketimizin bağlı ortaklığı Enerya Enerji Anonim Şirketi’nin %29 oranında ve Ahlatcı Holding A.Ş.’nin %1 oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim Anonim Şirketi’nin (AHL Ahlatcı Finansal) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan Adabank A.Ş. Hisse Satış ihalesine katıldığı ve AHL Ahlatcı Finansal’ın teklifi ile ihalenin sona erdiği duyurulmuştu.

 

Advert

Söz konusu ihaleye ilişkin olarak; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun 15.08.2023 (bugün) tarihli yazısıyla, Adabank A.Ş.’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna ait %96,68234 oranındaki hissesinin AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş.’ye devredilmesine, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesinin birinci fıkrası ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 11 inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca izin verilmesine karar verildiği hususu AHL Ahlatcı Finansal’a bildirilmiştir.”

Remzi Gür, 67 milyon dolar fazla teklif etmişti

Ahlatçı’nın satın aldığı Adabank, ilk kez BDDK tarafından onay almış oldu. Böylece Uzanlar’ın kurduğu banka, Ahlatçı Holding ve iştiraklerine geçecek. Fiyat ise geçmiştekilere nazaran oldukça düşük. Zira bir dönem Adabank için 75 milyon dolar teklifte bulunulmuş ancak nedense onay verilmemişti. Şimdi ise Adabank sadece ve sadece 7.9 milyon dolara satılmış oldu. Aradaki fark ise 67.1 milyon dolar. Yani bugünkü kurla 1 milyar 813 milyon TL. Yani teklif edilen fiyatın neredeyse 9 katıydı.

O günkü teklifi yani 75 milyon doları da hatırlayacağınız üzere 2011 yılında işadamı Remzi Gür ve Körfezli ortağıyla kurduğu G Capital Danışmanlık vermişti. Zaten o dönem TMSF, Adabank’ı 75 milyon dolarlık muhammn bedel ile satışa çıkarmıştı.  Adabank’ı en son 2019’da satışa çıkmış, gizli tutulan ihaleyi adı pek bilinmeyen Na-Fi Dış Ticaret adlı bir şirket almıştı. Ancak o satış da onay alamamıştı.

SPK, faaliyetlerini 2025’e kadar durdurdu

Gelelim Adabank’ın bundan sonraki sürecine. BDDK’nın onay verdiği satış sonrası Adabank’ın nasıl çalışacağı merak konusu. Ancak Adabank’ın resmi sitesindeki bir detay, ilginç bir ayrıntı ortaya koyuyor. Bankanın sitesindeki duyurular kısmında “Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri kendi talebimiz üzerine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 03.07.2025 tarihine kadar geçici olarak durdurulmuştur” deniliyor.

Kaynak: Dünya – Kerim Ülker

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.