DOLAR
32,3854
EURO
34,7876
ALTIN
2.435,15
BIST
9.992,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C

Bu uçaklar düşmanı kör edecek!

Bu uçaklar düşmanı kör edecek!
Advert
16.03.2019 10:27
318
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Türkiye’nin HAVA SOJ projesine entegre edeceği iki adet Bombardier Global 6000 tipi uçak Türkiye’ye geldi. Uçaklara sistemin yüklenmesiyle düşman haberleşme sistemleri ile radarları kör edilecek.

HAVA SOJ projesi ile ilgili önemli bir adım atıldı. Sanayii Başkanlığı tarafından elektronik harp özel görev uçakları geliştirilmesi amacıyla başlatılan Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti Projesi (HAVA SOJ) hızlandı. HAVA SOJ sisteminin entegre edileceği Kanadalı Bombardier Global 6000 tipi iki adet uçak Türkiye’ye getirildi. Bombardier uçaklarına HAVA SOJ entegrasyonunun tamamlanmasıyla Türkiye, 2023’te elektronik harp özel görev uçaklarına ve havadan elektronik harp kabiliyetine sahip olacak.

4 UÇAK 2023’TE HİZMET VERECEK

Elektronik harp özel görev uçakları geliştirilmesi amacıyla, Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında HAVA SOJ Projesi imzalanmış, sözleşme daha sonra ASELSAN-TUSAŞ İş Ortaklığı’na devredilmişti. Proje kapsamında yapılacak 4 adet HAVA SOJ sistemi 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmeye başlanacak. Türkiye’nin hava savunma ihtiyacının karşılanması kapsamında önemli bir açığı kapatması düşünülen sistemle; düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması, aldatılması ve köreltilmesi hedefleniyor. Böylece Türk savaş uçaklarının operasyon güvenliği arttırılacak.

HARP GÖREV SİSTEMLERİ MİLLİ ÜRETİM

HAVA SOJ, KORAL adıyla bilinen Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz (KARA SOJ) sisteminden daha üstün teknolojik özelliklere sahip olacak. Bombardier uçakları üzerinde pek çok elektronik harp kabiliyetini bir araya getirerek kullanacak. HAVA SOJ sistemlerine entegre edilecek elektronik harp görev sistemlerinin tamamı yurt içinde milli olarak üretilecek. Sözleşme kapsamında alınan ticari uçakların modifikasyon ve sertifikasyon işlemlerinin, tüm milli imkânlar değerlendirilerek Türkiye’de yapılması hedefleniyor.

ÜST LİGE TAŞIYACAK

Bu kabiliyette dünyada bilinen başka bir sistem bulunmuyor. Dünyada savunma sanayii ve elektronik harp alanında söz sahibi sadece birkaç firma tarafından gerçekleştirilebilecek zorlukta bir proje olan HAVA SOJ, milli savunma sanayini bir üst lige taşıyacak. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Yapacağımız sistemlerin, dünyada çeşitli ülkelerde kullanılan sistemlere göre çok daha ileri unsurlar taşımasını planlıyoruz” dedi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.