DOLAR
32,4298
EURO
34,7934
ALTIN
2.432,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
17°C
Bursa
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

Bursa Büyükşehir’de ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu

Bursa Büyükşehir’de ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu
Advert
19.02.2022 02:08
1.105
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Bursa Büyükşehir’de ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu BURSA –  Büyükşehir Belediyesi’nde personele yönelik düzenlenen söyleşi programlarında bu hafta ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu.

Bursa Büyükşehir’de ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu

Bursa Büyükşehir ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu

BURSA – Büyükşehir Belediyesi’nde personele yönelik düzenlenen sohbet programlarında bu hafta ‘Uludağ’ın zamanı mirası’ konuşuldu.

Şimdiye kadar felsefe, tarih, iktisat, sosyoloji, sanat ve kültür şeklinde birçok konuyu ele alan söyleşi programlarının son konuğu Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan oldu. Personelin teknik, mesleki ve mevzuat eğitimleri haricinde şahsi gelişimine katkı sağlaması, kentin tarihi, kültürel ve sanatla alakalı değerlerini öğrenmesi ve farkındalık sağlanması doğrultusunda planlanan söyleşide, Uludağ manastırları ve keşişlik yaşamı üstünde duruldu.

Osmanlı Devleti döneminde Keşiş Dağı ismi verilen Uludağ’ın bu isme daha öncesinde de haiz bulunduğunu vurgulayan Ömer Kaptan, Uludağ’da toplam 147 manastır bulunduğunu, Geç Antik Dönemden itibaren manastır hayatının hayat bulduğunu söylemiş oldu. Kaptan, 4’üncü yüzyıldan itibaren iki tip keşişlik hayatının geliştiğini; birincisinde insanlarla i·lişki halinde olmadan tek başına yaşamın tercih edildiğini, ikincisinin ise keşişliğin topluma yararı olması gerektiğinden yola çıkılarak birincisine alternatif geliştirildiğini söyledi.

Keşiş Dağı ismi verilen Uludağ

Bursa Büyükşehir ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu

Kaptan ayrıca, 8’inci yüzyılda Uludağ’ın, 726 senesinde III. Leon ile süregelen ve 843 yılında III. Mikhail adına devleti yöneten İmparatoriçe Theodora ile sonlanan tasvir kırıcı (İkonoklazm) dönemde Bizans Devleti’nin siyasal-stratejik dönüşümü doğrultusunda oldukca hareketli bir keşiş dünyasına tanıklık ettiğini altını çizdi. 8-11’inci yüzyıllar içinde ise manastır ve keşiş hayatının zirve yaptığını ve Bizans imparatorlarının bu yüzyıllarda sık sık Uludağ coğrafyasını ziyaret ettiklerini altını çizdi.

Söyleşi nihayetinde Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan’a Eğitim Şube Müdürlüğü tarafınca minyatür tablo hediye edildi.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.