DOLAR
32,2599
EURO
34,8394
ALTIN
2.433,45
BIST
10.043,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Açık
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C

Bursa’da akılcı ilaç kullanımına yönelik farkındalık artıyor.

Bursa’da akılcı ilaç kullanımına yönelik farkındalık artıyor.
Advert
26.01.2020 13:29
355
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bursa’da akılcı ilaç kullanımına yönelik farkındalık artıyor. Bursa’da akılcı ilaç kullanımı konusunda yürütülen çalışmalar neticesinde antibiyotik reçete edilme oranlarında düşüş sağlandı.

Bursa’da akılcı ilaç kullanımına yönelik farkındalık artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Bursa’da aile hekimleri tarafından reçete edilen antibiyotik oranı, akılcı ilaç kullanımı çalışmalarının başladığı 2013 yılında yüzde 31,43 seviyelerinde iken, yapılan farkındalık çalışmaları sayesinde 2019 yılının ilk 8 ayında il genelinde yüzde 23,23 seviyelerine kadar geriledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının kullanım oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önem arz ettiğini belirtti.

 

Bursa’da yürütülen kapsamlı çalışmalarla konuya duyarlılığın arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Akılcı İlaç Kullanımı; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda kolayca sağlayabilmelerini ifade etmektedir. Gereksiz antibiyotik tüketimi ileriki yıllarda insanların ilaçlara karşı direncini azaltıp bağışıklığın düşmesine sebep olacaktır. Bu kapsamda ilimizde gerek sağlık çalışanlarına gerekse vatandaşlara yönelik konuyla ilgili farkındalığın arttırılmasına yönelik sürdürdüğümüz çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Vatandaşlarımız gereksiz antibiyotik kullanımının zararları konusunda önce kendilerini ikna etmeli, gereksiz antibiyotik tüketiminin karşısında durabilmeliler. Bu konuda toplum olarak ne kadar bilgili olabilirsek o kadar mesafe kat edebiliriz ” dedi.

Advert

 

Uzm. Dr. Kaşıkcı ayrıca, nezle ve gripte ilaç kullanımının sınırlı olduğu, bunun yerine istirahat, bol sıvı ve meyve tüketiminin ilaç kullanımından daha faydalı olduğunu vurguladı.

 

Bursa Türkiye Ortalamasının Altında

 

Bursa’da tüm ilçelerde antibiyotik reçete edilme oranlarında önemli düşüşler olduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Bu kapsamda en büyük düşüşü Gürsu ilçemiz gerçekleştirdi. 2013 yılında yüzde 34,44 oranı ile en Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan ilçe, 2019 yılının 8 aylık ortalama verilerine baktığımızda yüzde 23,36 seviyelerine geriledi. Bunun yanında çalışmaların yoğun olarak sürdürüldüğü Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım gibi merkez ilçelerimizde yaklaşık yüzde 6’lık düşüşler mevcut. İlimiz genel itibariyle antibiyotik reçete edilme oranlarında Türkiye ortalamasının altında yer alıyor.  Antibiyotik tüketim oranlarını daha da aşağı seviyelere çekene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz  ” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.