DOLAR
32,2000
EURO
35,0903
ALTIN
2.521,92
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Bursa’nın dünyaca ünlü meyvesine ihracat yasağı

Bursa’nın dünyaca ünlü meyvesine ihracat yasağı
Advert
02.08.2018 10:17
302
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Bursa’nın dünyaca ünlü siyah incirini üreticiler olgunlaştığı halde izin çıkmadığı için toplayamıyor.

Bursa’nın dünyaca ünlü siyah incirini üreticiler olgunlaştığı halde izin çıkmadığı için toplayamıyor.

Bu yıl geçtiğimiz yıla nazaran 20 gün erken olgunlaşan Bursa’nın dünyaca ünlü siyah inciri, Ekonomi Bakanlığından ihracat izni çıkmadığı için firmalar tarafından alınamıyor. Türkiye’ye milyonlarca dolar döviz kazandıracak siyah incir ihracat edilemiyor. Ürünlerini ihracat yapan firmalara satamayan üretici ise, sergilenen bu anlamsız tutuma isyan etti. Çiftçiler olgunlaşmasına rağmen izin verilmemesi sebebiyle ürünlerini ihracat yapan firmalara satamıyor. Üreticiler incirin ilk olgunlaşmaya başladığı günlerde yüksek fiyattan alıcı bulduğunu, incirin bollaşmaya başlamasıyla birlikte firmaların kendi istedikleri ve arzuladıkları fiyata kadar çektiğini belirtti.

Osmangazi’ye bağlı Çağlayan köyü sakinleri, olgunlaşan incirlerin önünde toplanarak, sergilenen bu tutuma tepki gösterdi. Bursa siyah incirinin yüzde doksanı sadece Bursa’nın 36 köyünde yetişiyor. Üreticiler adına açıklama yapan Çağlayan Muhtarı Hakkı Tokuş, “Köyümüzde bin 200 kişi incirden geçimini sağlıyor. Dünyada büyük rağbet gören ve ihracatçıların kapıştığı Bursa siyah inciri şu an olgunlaştı. Ancak izin olmadığı için satamıyoruz. Yaklaşık 8-10 yıl önce dönemin valisi Şahabettin Harput zamanında bir genelge yayınlandı. Bu genelgede, köylüler tarafından siyah incire ethephon denilen bir ilaç atıldığı, o yüzden erken olgunlaştığı söyleniyordu. Aslında böyle bir şey yok. Bunu yapan bizim bölgemizdeki 3-5 ihracatçı Bursa firması. Daha önceleri Bursalı firmalar siyah incirin büyük çoğunluğunu alıyordu. Akdeniz bölgesinden de firmalar incir almak için gelmeye başlayınca pasta bölünmeye başlandı. Sonra dediler ki incirin ihracata açılma tarihini ileri tarihe erteleyelim, incir bollaşınca biz bu inciri köylünün elinden bedava alalım dediler. Şu anda da bu politika hala izlenmekte. Biz incirin başlama tarihinden kurtulmak istiyoruz. İncirimiz oluyor, satamıyoruz. Bu yıl meyve 20 gün erken olgunlaştı” dedi.

Advert

Üreticiler ise, “Ürünümüz olduğu halde satamıyoruz. Bu işin içinde bir art niyet var, bu işe devlet yetkililerimiz bir an önce çözüm bulsun” şeklinde konuştu.

Bursa İl Tarım Müdürlüğü ekipleri bahçelerinde olgunlaşan meyveleri inceledi. Üreticiler incirlere hormon atmadıklarını söyledi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.