DOLAR
32,2146
EURO
34,7565
ALTIN
2.428,16
BIST
10.240,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Cargill, İznik Gölü’nü zehirliyor

Cargill, İznik Gölü’nü zehirliyor
Advert
03.10.2019 11:52
590
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Türkiye’yi zehirleyen, AKP hükümeti tarafından özel yasalarla korunan Amerikan Cargill’e karşı verilen hukuki mücadelede sevindirici haber geldi…

 

Cargill, İznik Gölü’nü zehirliyor. Cargill mısır işleme fabrikasına ilave yapılacak biyoetanol tesisi projesi için Bursa Valiliği’nin verdiği “ÇED gereksizdir” kararı, Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Cargill, İznik Gölü’nü zehirliyor .

Dava, Türkiye Barolar Birliği önceki dönem Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Ali Arabacı ve Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Erol Çiçek tarafından açılmıştı.

Mahkemenin verdiği kararı, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun açıkladı. Altun, “Bu karar şimdiye kadar alınan ve uygulanmayan ve AİHM tarafından da haklılığı onaylanan mahkeme kararlarının doğruluğunu bir kez daha tescil etmiştir” ifadelerini kullandı.

İZNİK GÖLÜ SULAK ALANI’NI ZEHİRLİYOR 

Cargill’in 22 yıl önce Bursa-Orhangazi’de satın aldığı 213 dönümlük fabrika arazisi, 1. sınıf tarım arazisiydi. Cargill Biyoetanol Tesisi için ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan proje tanıtım dosyası, İznik Gölü’ndeki balık türleri, bölgenin flora-faunası, zeytinlik ve diğer tarım arazileri, İznik Gölü sulak alanı ve çevresel faktörler açısından yetersiz bulundu.

Mahkeme kararının gerekçesinde yapılması planlanan tesisin bulunduğu alanın zeytinlik alanlarına ve tarım arazilerine yakınlığına dikkat çekildi.

Gelinen süreçte tesise ilişkin 2009 yılında verilen “ÇED gerekli değildir” kararı sonrasında muhtelif tarihlerde verilen birçok ÇED Yönetmeliği Kapsam Dışı kararlar da dikkate alındığında; projenin uygulanması ile birlikte önemli çevresel etkilerinin olacağı ifade edildi.

Kararda, projenin uygulandığı saha, coğrafya ve tesisin geldiği aşama bir bütün olarak değerlendirildiğinde, gerek su kaynakları, canlı ve bitki çeşitliliği ve gerekse de Bursa ilinin ve özellikle de Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilen İznik Gölü’ne yakın olan projenin uygulanacağı sahanın tarımsal potansiyeli ile projenin olası etkileri dikkate alındı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.