DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

MEVSİM GEÇİŞİNDE BOĞAZ AĞRILARINA DİKKAT!

MEVSİM GEÇİŞİNDE BOĞAZ AĞRILARINA DİKKAT!
Advert
18.04.2018 12:08
310
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Boğaz ağrısı, genellikle bademciklerde iltihap oluştuğu zaman karşılaşılan bir durumdur. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık sık görülen bu ağrılara, üşütme, salgın, hava değişimleri gibi faktörler neden olur. Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde sürekli değişen hava sıcaklıkları vücut ısısını da etkilendiğinden hastalıklara yakalanma riski büyüktür. Bunların yanında polenler, hassas bünyeye sahip kişilerde alerjik reaksiyonları arttığından boğazda ağrı ve kaşıntı durumu da sık sık karşılaşılmakta. Peki ya bu ağrıları en hafif şekilde atlatmak için neler yapmalıyız? Çocukları nasıl korumalıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüvar anlattı.

Böbrek İltihabı Yapabilir!

“Boğaz ağrısı çoğu kez boğaz bölgesindeki halkın ‘bademcik’ dediği dokunun iltihaplanmasına bağlıdır. Etkenler çoğu kez virüsler iken, yüzde 15-30 oranında yine halkımızın “beta mikrobu” diye bildiği bakterilerin neden olduğu boğaz enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Eğer bu bakteriyel etken neden ise hastalık geçtikten sonra yüzde 1-3 oranında olmak üzere akut eklem romatizmasının gelişmesine neden olabilir. Bazı vakalarda böbreklerde iltihaba yol açıp, nefrit yapabilir” diyen Prof. Dr. Emin Ünüvar, boğaz ağrısında semptomatik yardımcı tedavilerin kullanılabileceğini eğer beta etkeni boğaz kültüründe izole edilmişse de bu durumda antibiyotik kullanılması gerektiğini söyledi.

Çocuklarda İştahsızlığa Neden Olur!

Boğaz ağrısı olan çocuklar aynı zamanda iştahsızlık da yaşar. Yemek yemesi ve yutması zorlaşacağından bu hastalık tam bir çile haline gelir. Ünüvar, bu ağrıları hafifletmek için, “Su, sıvı alımımızı artırmalıyız. Bol sıvı alımı boğazdaki kurumayı engeller, savunma bariyerlerini güçlendirir, koruyucu bazı sıvıların akışkanlığını artırır, yangıyı da bir miktar azaltır. Tuzlu su gargaraları, basit ama rahatlatıcıdır. Bir bardak suya (su bardağı) yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek yapılabilir. Tadı sıkıntılı olursa limon veya bal eklenebilir” dedi.

‘Tavuk Suyu Çorbası’ İçin

Sıcak içecekler içinde çay, kekik çayı, nane çayı, yeşil çay, ıhlamur gibi bitki çaylarının boğazı rahatlatacağını söyleyen Ünüvar, “Çorbalardan, özellikle tavuk suyu çorbasının boğaz ağrısını azalttığı bilinmektedir. Ağrı kesici ve antiinflamatuar özellikli ilaçlar, ki bunlar ateşi de düşüren ilaçlardır, kullanılabilir. Ökaliptus içeren pastiller tercih edilebilir. Pastil kullanımı ile iltihap bölgesindeki yangı bir miktar azaltılır, salgı çekilir ve rahatlama sağlar. Yatak istirahati önemlidir. Yatak istirahati ile virüslere karşı savaşma gücümüz artmaktadır. Dinlenmek hızla düzelmeyi sağlayacaktır” önerilerinde bulundu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.