DOLAR
32,3070
EURO
34,9531
ALTIN
2.448,78
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

“Milli içecek ayran” 12 ülkenin sofrasında

“Milli içecek ayran” 12 ülkenin sofrasında
Advert
30.04.2018 13:37
301
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Türkiye’nin ayran ihracatı 2017’de bir önceki yıla kıyasla 3 kat artış göstererek, 2,6 milyon dolara ulaşırken, milli içecek 12 ülkenin sofrasında yerini aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye geçen yıl 3 bin 993 ton ayran ihracatı karşılığında 2 milyon 605 bin 143 dolar gelir elde etti. Bu tutar, 2016 yılında 761 bin dolar düzeyindeydi. Türkiye’nin söz konusu dönemde ayran ihraç ettiği ülke sayısı 12 oldu. İhraç edilen ayranlar, Katar, Gürcistan, Azerbaycan, Kosova, Suriye, Irak, İsrail, Afganistan, Türkmenistan, Libya, Kuveytve İtalya sofralarında yer buldu.

En çok ayran ihracatı ise 2 bin 574 ton ile Katar’a gerçekleştirildi. Son 5 yılda ise toplam ihracat 8,5 milyon dolara ulaştı. Bu çerçevede ayran ihracatından 2013 yılında 3 milyon 267 bin 406 dolar, 2014 yılında 1 milyon 86 bin 449 dolar, 2015 yılında 689 bin 245 dolarlık gelir elde edildi. Türkiye’nin ayran üretimi ise geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,8 artışa 717 bin 334 tonu buldu. Bu yılın ocak ayında 52 bin 924, şubat ayında ise 54 bin 502 tonluk üretim gerçekleştirildi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, ayran tüketiminin son yıllarda yükseldiğine işaret ederek bunda en önemli faktörlerden birinin sağlıklı beslenme konusunda bilincin artması olduğunu söyledi. Ayran tüketiminde özellikle yaz aylarında kışa göre yüzde 30’luk artış yaşandığını bildiren Sakkaoğlu, tüketiminin yükseliş gösterdiği bir diğer dönemin de ramazan olduğunu belirtti.

Sakkaoğlu, iç tüketimin yanı sıra dış talepte de artış olduğuna dikkati çekerek, “Geçen yıl 4 bin tona yakın ayran ihracatının parasal değeri 2 milyon 600 bin doları bulurken, ihracat bir önceki yıla göre yüzde 198 artış gösterdi. İhracat yapılan ülkeler arasında en büyük payı komşuları tarafından ambargo uygulanan Katar alırken, bu ülkeyi ayran konusunda en önemli pazarlarımız Gürcistan ve Irak takip etti” dedi.

Advert

Besin öğeleri açısından zengin bir içecek olan ayranın çabuk bozulmaya müsait olduğunu belirten Sakkaoğlu, “Evde, yoğurda su karıştırarak yapıldığında hızlıca tüketilmesi önerilmektedir. Dışarıda ise nasıl üretildiğini ve depolandığını bilmediğiniz, havayla temas edecek şekilde, devir daim pompasıyla sürekli musluktan akıtılan açık ayranların tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Halkımızın ambalajlı ayran tüketmeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.