DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Açık
19°C

Ukrayna, elindeki ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda

Ukrayna, elindeki ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda
Advert
30.07.2022 05:46
905
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Ukrayna, elindeki ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda; bu Türkiye için çok önemli bir fırsat “Bu süreci doğru yönetirsek Ukrayna’nın çiçeğini alarak kendi kırma tesislerimizde kırdıktan sonra mamul veya yarı mamul olarak işleyip satabiliriz”

Ukrayna, elindeki ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda

Ukrayna, ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda

EKONOMİAli Ekber Yıldırım, Trakyabirlik Genel Müdürü Hakan Çalen’in görüşlerini köşesinde paylaştı. Çalen, Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle ayçiçeği yağında hem üretim hem de ihracatta Türkiye için büyük fırsat olduğunu söyledi.

Çalen, dünya ayçiçeği rekoltesinde bir sorun olmadığını ve fiyatların gerilediğini belirtti.

Ukrayna’nın elinde ayçiçeği tohumu var

Ukrayna’nın bu yıl ham yağ ihracından çok tohum ihraç edebileceğini, ayçiçeği kırma ve işleme tesislerinin savaşta büyük tahripler gördüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

Dünyanın en büyük ham yağ ihracatçısı olan Ukrayna’nın elinde ayçiçeği tohumu var. Ama bunu işleyecek tesisleri olmadığı için tohum olarak ihraç edecek. Rusya, ham yağ ihracatında ilk sıraya yükseldi. Yani Ukrayna’nın yerine geçti. Ham yağ fiyatları savaşın çıktığı dönemde şubat sonu mart ayı başında ton başına 2 bin 300- 2 bin 400 dolara kadar çıkmıştı. Bir ay önce fiyat 1600-1700 dolardı ve şu anda 1300 dolar seviyesinde. Savaş bitse bile Ukrayna’nın 2-3 sezon kırma tesislerini tam olarak faaliyete geçirmesi zor gibi görünüyor. Elindeki ayçiçeğini tohum (çekirdek) olarak satmak zorunda. Türkiye için bu çok önemli bir fırsat. Bu süreci doğru yönetirsek Ukrayna’nın çiçeğini alarak kendi kırma tesislerimizde kırdıktan sonra mamul veya yarı mamul olarak işleyip satabiliriz. Ukrayna’dan sonra en çok kırma tesisi bizde var. Bugüne kadar Avrupa’nın yağ ihtiyacını büyük oranda Ukrayna karşılarken şimdi bu ihtiyacı biz karşılayabiliriz

Ayçiçeğini tohum olarak satmak zorunda

Trakyabirlik Genel Müdürü Hakan Çalen’in görüşlerini köşesinde paylaştı. Çalen, Ukrayna ve Rusya savaşı sebebiyle ayçiçeği yağında hem üretim hem de ihracatta Türkiye için büyük fırsat

REKOLTE İLE İLGİLİ SORUN YOK

Türkiye’de ayçiçeği alımında en büyük paya sahip olan birlik Trakyabirlik. Hasat öncesi ayçiçeğindeki gelişmeleri sektörün beklentilerini konuştuğumuz Trakyabirlik Genel Müdürü Hakan Çalen şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dövizdeki gelişmeler, üretim maliyetlerindeki artış, pandeminin, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ve son olarak tırtıl istilası ile karşı karşıya kalan sektörümüz tüm bu olumsuzluklara rağmen iyi bir üretim bekliyoruz. Özellikle tırtıl istilası üreticimizin moralini bozdu, ilaçlama nedeniyle maliyetleri arttı. Dünyanın en önemli iki üreticisi Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olması nedeniyle 2022- 2023 üretiminde düşüş bekleniyor. Özellikle Ukrayna’nın üretimindeki düşüş nedeniyle arz talep dengesizliği yaşanacak. Türkiye’de, büyükşehir belediyeleri, yerel belediyeler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağladığı hibe tohum destekleri ile birlikte üretimde önemli bir başarı sağlandı. İkinci ürüne teşvik sağlanması, erkenci buğday ve arpa yerine ayçiçeği ekiminin yapılması ile geçen yıl 1 milyon 750 bin ton olan üretimimizle kendimize yeterlilik oranını yüzde 60’lardan 70’lere çıkarmıştık. Bu yıl da en az bu seviyelerde bir üretim bekliyoruz. Sadece son günlerdeki aşırı sıcaklar nedeniyle geç ekim yapanların ürünlerinde bir sıkıntı olabilir. Ama genel anlamda ürünle ilgili büyük bir sorunumuz yok. Tırtıl istilası bu olumlu tabloda herkesin moralini bozdu. Ancak, bizim tahminlerimize göre tırtıl zararlısının Trakya’da maksimum yüzde 5-6 civarında bir zarar verebileceğini düşünüyoruz. Bu yılın üretimin 1 milyon 750 bin ton ile 1 milyon 800 bin ton arasında olacağını tahmin ediyoruz. Bugünlerde fiyatı, gümrük vergisini, Ukrayna’yı konuşmamız gerekirken tırtılla uğraşıyoruz.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.