DOLAR
32,3061
EURO
35,0074
ALTIN
2.456,03
BIST
10.184,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
26°C

Yıldızların izinde evren

Yıldızların izinde evren
Advert
08.10.2019 18:49
362
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Astrofizikçi Prof. Dr. Soydugan: Güneş göründüğü gibi değil, dev ve değişken bir mıknatıs…

Yıldızların izinde evren.Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) usta astrofizikçi Prof. Dr. Faruk Soydugan’ı gökyüzü tutkunları ile buluşturdu.Yıldızların izinde evren. ‘Yıldızları izinde evren’ söyleşisi için Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde gençlerle buluşan Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Soydugan,  evrenin derinliklerini, güneş ve güneş sitemi ile Samanyolu Galaksi’sindeki yıldızları anlattı. İnsanoğlunun yaradılıştan bu yana en çok merak ettiği güneş sitemine ilişkin bilinmeyenlere perde aralayan Prof. Dr. Soydugan, gökadamızdaki milyarlarca yıldızdan biri olan güneşin, sıradan bir sarı yıldız olmasına karşın, yaşam kaynağı olarak yapısını ve özelliklerini anlamın çok önemli olduğunu vurguladı. Güneşin dev ve değişken bir mıknatıs olduğu tespitinde bulunan Astrofizikçi Soydugan, “Merkezi, 16 milyon derece yüzeyi ise 6 bin derece, Atmosferinde bazı bölgeler, milyon derece sıcaklığa sahip. Güneş rüzgârları bazen sert eser. Hızı 800 km/s bulabilir” ifadelerini kullandı.

Evrende her şey hareket halinde

Advert

150’ye yakın öğrencinin katıldığı söyleşide Prof. Dr. Soydugan Samanyolu Galaksi’sindeki yıldızlara ilişkin de bilgi verdi. Yıldızların birbirlerinden parlaklıklarıyla, büyüklükleri ve hareketleri ile ayrıldığını dile getiren Soydugan, yıldızların sabit, parlak ve çift yıldızlar olarak ayrıldığını belirtti. Usta Astrofizikçi, “Evren’de her şey hareket halindedir. Bu hareketler hem hız hem de yön bakımından farklılıklar gösterebilir. Bazı yıldızlar bize hep aynı yerde ve her zaman aynı parlaklıkta görünürler. Mesela Kutup Yıldızı bunlardan biridir. Aslında bu yıldızlarda hareket halindedir. Sistemimize uzaklaşır ve yaklaşırlar. Parlaklığının değiştiğini fark ettiğimiz yıldızlar ise değişken yıldızlardır. Bu değişim önlerine başka yıldızların düşmesi ve onları gölgelemesi yüzünden olur” diye konuştu.  Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Soydugan,  gençlerle buluşmasına vesile olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BTM çalışanlarına teşekkür etti.

Söyleşinin başında ise TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi Yayın Danışma Kurulu, gençlere kariyer planlamaları konusunda destek oldu ve TÜBİTAK bilim dergilerinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.